Este é um bolo de 3 camadas e cujo recheio e cobertura na receita original é feito com queijo creme e acúçar em pó. Optei por utilizar natas que também já tinha em casa para o recheio e cobertura e ficou muito bom também. A receita que serviu de base é do livro "Bolos da Julie".
Utilizei uma forma circular de 22cm.
Ingredientes
Massa
230g manteiga à temperatura ambiente
400g açúcar
4 ovos
435g farinha com fermento (peneirada)
250ml leite de coco
2 colher de chá (mal cheias) de baunilha
Recheio e cobertura com natas
400ml natas
4-6 colheres de sopa de acúçar em pó
Coco ralado
ou
Recheio e cobertura com creme de queijo
650-800g açúcar em pó
100gr manteiga sem sal
240g queijo creme
Coco ralado
Preparar a forma barrando com manteiga e colocando farinha. Ligar o forno à temperatura média de 180ºC. Bater a manteiga muito bem até ficar um creme, adicionar açúcar e bater bem durante 5minutos. Juntar ovos um a um e bater sempre que sejam adicionados. Juntar alternadamente farinha e leite de coco terminando com a farinha. Por fim juntar a baunilha e mexer com uma colher de pau.
Dividir a massa em 3 porções e levar ao forno cerca de 25-30 minutos. Retirar do forno e arrefecer em cima de papel vegetal.
Preparar as natas batendo bem com açúcar até ficar bem consistente. "Construir" o bolo colocando sempre camadas de natas e polvilhando com coco ralado. Fazer o mesmo na cobertura do bolo.
E está pronto! É um bolo muito bonito com um aspecto muito fofo e perfeito para acompanhar com chá.
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This weekend I had some friends over for a late tea/coffee reunion and of course this would be another great opportunity to bake and try some new recipe. I remembered I had in my pantry coconut milk. I was supposed to use it in a curry dish but I never got the chance to do it. Amanzingly without searching I found a cake recipe with coconut milk and so it was take it and do it. This cake was inspired by the recipe in "Bolos da Julie" cookbook.
This is 3 layer cake, althought you could do 2 layers, it's up to you. I did it with 3 and it turned out really nice and fluffly and the layers had a good height. The filling and icing originally is a cream cheese and icing sugar mixture, but I had some cream at home so I decided just whisking it with some sugar and it is a good and easier version.
Ingredients
Pastry
230g butter
400g sugar
4 eggs
435g plain flour
250ml coconut milk
2 tbs vanilla extract
Cream Filling/Icing
400ml cream
4-6 tsp icing sugar
grated coconut (just to sprinkle)
or
Cream Cheese Filling/Icing
650-800g icing sugar
100gr unsalted butter
240g cream cheese
grated coconut (just to sprinkle)
Prepare the tin(s) (22 cm diameter) with butter and flour and turn on the oven choosing medium temperature (180ºC).
Whisk the butter until creamy. Add the sugar, whisk for 5 minutes. Then add the eggs one by one and whisk in each addition.
Pour the flour anc coconut wilk in several portions and alternate between these 2 ingredientes ending with the flour.Whisk well. Finally add the vanilla and mix with a spoon/spatula. Divide 3 portions of pastry and in the oven they go for about 25-30 minutes.Take out the layers and cool them in parchment paper.
Whisk the cream and sugar until it gets more consistent. Assemble the layers with this cream and sprinkle with coconut flakes in each layer and on top.
It turns out a beautiful white and fluffy cake. Perfect for tea time.
Enjoy!
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